Geld sparen via Openbank 2% rente of 0.2% rente

Openbank: tot 2% rente en toch spaar ik nu bij de ING 🦁

Delen:

Bij Openbank is het sinds kort mogelijk om tegen een rente van 0.20% tot 2% rente te sparen op een variabele spaarrekening. Bij mijn reguliere bank ING krijg ik een rente van 0.01%. Dit is een verschil van 2000% of 20 keer zo weinig als ik het vergelijk met 0.20%. Indien ik het vergelijk met de 2% rente dan is het verschil 20000% of 200 keer zo weinig. En toch, blijf ik mijn geld sparen bij de ING. Gek? Nee, ik leg je in deze blog uit waarom ik er voor kies om géén geld te sparen bij Openbank. De hoofdreden is overigens wel dat ik al klant ben van Openbank vanwege een inmiddels verlopen actie en hierdoor niet in aanmerking kom voor 2% rente de eerste zes maanden.

Wil je direct aan de slag met een spaarrekening bij Openbank? Klik dan hier of op onderstaande afbeelding met het varken spaarpotje!

Laatste update: 11/04/2021

Openbank 2% rente het eerste half jaar (tot 5000 euro) en 0.2% onbeperkt rente hierna
Openbank 2% rente het eerste half jaar (tot 5000 euro) en 0.2% onbeperkt rente hierna

Lees ook: OPENBANK REVIEW: UNIEKE FUNCTIES VAN DEZE ONLINE BANK

Voordelen Openbank spaarrekening

2% rente de eerste zes maanden tot 5000 euro en 0.20% rente onbeperkt hierna (plus boven de 5000 euro)

Als je een nieuwe klant wordt bij Openbank door een spaarrekening te openen dan heb je recht op 2% rente. Dit is enkel de de eerste zes maanden geldig vanaf een bedrag van één euro en tot een bedrag van 5000 euro. Op een bedrag van 5000 euro is 2% rente na een half jaar in totaal 50 euro. Het resterende half jaar verdien je vervolgens 0.2% rente op 5000 euro, dit resulteert in 5 euro na een half jaar. Vanaf 5000 euro ontvang je overigens altijd 0.2% rente ook tijdens de eerste zes maanden. Dit is tien keer zo weinig maar bij de 0.2% rente geldt geen maximum bedrag zoals bij de 2% rente van 5000 euro.

Inleg2% rente in 1e half jaar0.2 % rente in 2e half jaarRente in totaal
100010111
200020222
300030333
400040444
500050555
Berekening rente bij Openbank 2% en 0.2%

De Openbank spaarrekening is volledig gratis en iedere maand wordt de rente gestort

De spaarrekening van Openbank is volledig gratis en er zijn geen onderliggende verborgen kosten. Er zijn geen addertjes onder het gras. De rente wordt maandelijks op je Openbank spaarrekening gestort. Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om je spaargeld weer retour te boeken naar je betaalrekening. Althans, dat is bij mij meestal het geval. Hierdoor wordt de rente tastbaarder dan dat je het slechts eenmalig per jaar op jouw Openbank spaarrekening ontvangt.

Flexibiliteit in opnemen van je spaargeld en rente bij de Openbank spaarrekening

Het is altijd mogelijk om al je spaargeld of een gedeelte daarvan op te nemen en retour te boeken naar je Nederlandse bankrekening. Dit geldt ook voor de opgespaarde rente van je spaarrekening. Het enige nadeel hiervan is dat je vervolgens ongeveer één dag moet wachten voordat het bedrag op je Nederlandse bankrekening staat.

Wéér een spaarrekening erbij

Tegenwoordig worden we overspoeld met nieuwe bank- en spaarrekeningen van nieuwe digitale banken. Elke bank biedt net weer iets anders en het is verleidelijk om ze uit te proberen. Het nadeel hiervan is wel dat je op een gegeven moment teveel verschillende rekeningen hebt en besluit een aantal niet tot weinig te gebruiken. Het is dan eigenlijk zonde van de tijd om wéér een rekening erbij te openen.

Nadelen sparen bij Openbank

Weinig flexibiliteit bij Openbank

Als ik geld van mijn ING spaarrekening overmaak naar de Openbank spaarrekening dan staat het spaargeld er niet direct op. Het duurt dan bijvoorbeeld een dag wat ik een nadeel vindt. Hierdoor lever je flexibiliteit in die je anders wel hebt. Nadat het spaargeld er eenmaal op staat duurt het ook meer dan één dag voordat je je spaargeld weer retour kunt overmaken. Als je het spaargeld direct nodig hebt kun je er hierdoor niet snel over beschikken. Als ik dit vergelijk met mijn ING spaarrekening dan kan ik in een ogenblik mijn spaargeld overmaken van mijn variabele rente spaarrekening naar mijn betaalrekening. Deze flexibiliteit is mij veel waard!

Een rente van 0.20% is ook weinig

De reguliere rente van Openbank is tot wel 2000% of 20 keer zoveel als dat ik bij mijn ING bank krijg. Laten we eerlijk zijn dit klinkt als heel veel meer rente maar alsnog is een rente van 0.20% relatief weinig. Op een bedrag van 3000 euro spaargeld resulteert dit in 6 euro aan rente per jaar en dan moet je er het hele jaar niet aan komen. Bij de ING krijg ik op dezelfde hoeveelheid spaargeld 0.30 euro aan rente. Echter, bij de ING krijg ik ook rentepunten waarmee ik geld kan besparen. Ik denk dat de totale hoeveelheid rente punten die ik per jaar spaar mij meer opleveren in geld dan dat ik bij Openbank aan rente zou kunnen verdienen. De welkomstrente van 2% maakt de Openbank spaarrekening daarentegen wel heel interessant.

Geld op een deposito spaarrekening vastzetten levert meer op

De Openbank spaarrekening is een variabele spaarrekening. Hierdoor kun je op elk moment over je geld beschikken. Het nadeel hiervan is dat je minder rente krijgt dan op een spaardeposito. Via Raisin is het bijvoorbeeld mogelijk mogelijk om 0.65% rente te krijgen als je je geld zes maanden vastzet. Als je kiest om het geld nog langer vast te zetten krijg je een nog hoger rente percentage. Indien je hierbij de welkomstbonus optelt zou het verstandig kunnen zijn (als een hoge rente je doel is) om na het 1e half jaar als de 2% rente voorbij is een herinnering in te stellen. Op dat moment kan je dan bepalen om het geld retour te boeken naar je reguliere bank- of spaarrekening of voor langere tijd vast te zetten in een spaardeposito.

Voorbeeld rente percentages bij Raisin bij vastzetten spaargeld voor zes maanden

Een Spaanse spaarrekening van Openbank

De spaarrekening van Openbank is niet Nederlands. Het is een buitenlandse rekening gesitueerd in Spanje. De taal van de Openbank app en website etc. is overigens wel gewoon in het Nederlands.

iDeal geld storten op de rekening is niet mogelijk

Het is niet mogelijk om in een ogenblik via iDeal spaargeld te storten op je Openbank spaarrekening. Het is enkel mogelijk om via een overboeking spaargeld op de spaarrekening van Openbank te zetten.

Conclusie

De eerste zes maanden na de opening van de spaarrekening bij Openbank krijg je 2% rente (tot 5000 euro). Kijk, dat is tenminste de moeite waard. Zeker als je dit vergelijkt met de rente van 0.01% rente dat ik bij mijn ING bank krijg. Na de eerste zes maanden (en vanaf 5000 euro) wordt het 0.2% rente en vanaf dat moment een stuk minder interessant. Dit is het moment dat je kan besluiten om je geld op de Openbank variabele spaarrekening te houden, het over te boeken naar een spaardeposito voor langere tijd via bijvoorbeeld Raisin, of het retour te boeken naar je eigen vertrouwde bankrekening. Aangezien ik al Openbank klant ben, kom ik helaas niet meer in aanmerking voor 2% rente. Anders had ik zeker van de 2% rente actie gebruik gemaakt!

Welke spaarrekening gebruik jij en is dit een variabele rente of een deposito rekening? Ik ben benieuwd. Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: WEL OF NIET OVERSTAPPEN VAN ING NAAR NIEUWE INTERNET BANK?


Disclaimer: De door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen.


Delen:

4 Antwoorden aan “Openbank: tot 2% rente en toch spaar ik nu bij de ING 🦁”

 1. Ik vind de digitale banken / fintech initiatieven super interessant en heb er hoge verwachtingen van, maar ik merk ook dat ik nog tegen teveel tekortkomingen aanloop om een bank als ING te vervangen. Onder meer iDeal-betalingen, en een niet Nederlandse IBAN.

  1. Helemaal mee eens! Ik blijf ze in de gaten houden en de apps krijgen ook regelmatig updates natuurlijk. De laatste update van Bunq bijv. versterkt m’n goede gevoel bij ING.

 2. “Als je het spaargeld nodig hebt kun je er hierdoor niet snel over beschikken.”

  Dit hangt af van je definitie van ‘beschikken’.
  Het spaargeld staat wel direct vanaf je Openbank spaarrekening op je Openbank betaalrekening. Vanaf hier kan je het overmaken naar een rekening bij een andere bank of er via je Maestrocard mee betalen. Of je maakt het over naar je e-commerce wallet (staat er ook direct op) en je kunt er online mee betalen via je virtuele Openbank MasterCard (of in fysieke winkels via je Curve card).
  Dit is voor mij beschikbaar genoeg. Mijn variabele spaarrekening is dan ook die van Openbank.

  1. Zoals jij het omschrijft kan het inderdaad zeer goed werken! Top.

   Zelf wil ik graag mijn ING betaalrekening blijven gebruiken. Indien ik dan over mijn Openbank spaargeld zou willen beschikken kan ik het niet in één ogenblik van m’n Openbank spaarrekening overzetten naar m’n ING betaalrekening. Hierover gaat dan altijd even wat tijd overheen. Dit is hoe ik mijn definitie bedoelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.