Wel of niet overstappen van ING naar nieuwe internet bank?

Delen:

Ik ben vast niet de enigste die in de verleiding is geweest om volledig over te stappen van zijn oude vertrouwde traditionele bank naar een nieuwe internet bank. Mensen houden vaak niet veranderen. Het werkt, waarom zou ik overstappen naar een andere (internet) bank? Dit zijn de reacties die je dan vaak krijgt. Ik vind het zelf juist leuk om nieuwe dingen uit te proberen: zoals nieuwe internet banken. De redenen om volledig over te stappen naar een nieuwe internet bank kunnen zeer verschillend zijn. Vaak heeft het er mee te maken dat internet banken innovatiever zijn en/of goedkoper. In deze blog neem ik je mee in mijn overweging om over te stappen en waarom ik dat uiteindelijk niet (volledig) heb gedaan.

Mijn ervaring met de ING bank

Mijn ervaring met de ING Bank

Iedereen kent het oranje logo met de witte leeuw. Bij mij wekt het een zeker en vertrouwd gevoel op. Misschien heb jij het zelfde gevoel over de ING bank of juist niet. Vanaf jonge leeftijd ben ik al klant van de ING. Ik ben automatisch klant geworden van de ING bank. De Postbank werd overgenomen door de ING. Ik had destijds een kinderrekening bij de Postbank. Tegenwoordig heb ik sinds vier jaar geen gratis studentenrekening meer. Ik heb nu een rekening die geld kost. De rekening heet: Oranjepakket met Korting. Het kost niet veel: 1.35 euro per maand. Ik krijg korting omdat ik ervoor gekozen heb om maximaal vijf keer per jaar gratis geld te pinnen. Een andere optie is om te kiezen voor het reguliere Oranjepakket zonder korting. Deze kost ook niet veel: 1.70 euro per maand. Het voordeel van deze rekening is dat je onbeperkt geld kunt opnemen. De ING bank bied de goedkoopste rekening van alle traditionele banken. Ik pin nooit geld en betaal altijd via Apple Pay, daarom is voor mij het Oranjepakket met korting de beste keuze.

Vijf redenen waarom de ING voor mij de “wauw factor” heeft

1. De ING bank is de meest innovatieve traditionele bank in Nederland

De ING bank was in 2019 de eerste traditionele bank die Apple Pay heeft geïntroduceerd in Nederland. Van de traditionele banken is de ING bank de meest innovatieve naar mijn mening. Ze zijn qua innovatie niet gelijk aan een nieuwe internet bank als Bunq, Revolut of N26 maar hebben wel een voorsprong op de andere traditionele banken. Naast de ING bank wordt Apple Pay alleen via ABN AMRO en Rabobank aangeboden. Triodos Bank en SNS Bank zeggen dat ze hierover in gesprek zijn met Apple maar Apple Pay is nog niet beschikbaar.

Inmiddels is Apple Pay beschikbaar in Nederland via de volgende internet banken en/of nieuwe spelers in de bankensector: bunq, curve, iCard, Monese, N26, Openbank, Revolut en Transferwise.

2. De ING bank bied de goedkoopste totaaloplossing

Een betaalrekening is beschikbaar bij de ING bank vanaf 1.35 euro per maand. Als je hieraan een creditcard toevoegt kost je dit 18.60 euro extra per jaar. In totaal kost je dit 12 * 1.35 + 18.60 = 34.80 euro per jaar. Er is geen goedkopere optie beschikbaar bij alternatieve traditionele banken. Als we kijken naar internet banken zoals Bunq, Revolut, N26 en Openbank zijn er wel goedkopere (of zelfs gratis) alternatieven maar die missen bepaalde functionaliteit dat de ING bank mij wel kan bieden. Bunq is voor mij geen optie omdat deze bijna 6 keer zo duur is per maand als ING.

3. De ING bank is de meest vooruitstrevende bank ten aanzien van cryptocurrency

De ING is onder andere bezig met een manier om cryptocurrencies op te slaan voor ING klanten. Met Apple Pay was ING de eerste traditionele bank, ook hier zullen ze hoogstwaarschijnlijk de eerste zijn. Daarnaast zijn ze vooruitstrevend wat betreft blockchain. Als je cryptocurrencies bezit of ermee handelt vind ik persoonlijk en gevoelsmatig ING bank de beste bank.

4. De ING bank heeft de beste prijs kwaliteit verhouding qua aangeboden functionaliteit

 • Intuïtief en overzichtelijk: De ING app werkt zoals je verwacht dat die zou moeten werken en is daarnaast overzichtelijk. Hetzelfde geldt voor de online bankieren omgeving;
 • Apple Pay: gemakkelijk online en in winkels betalen met je iPhone zonder hiervoor extra te moeten betalen;
 • Betaalverzoekje: het is mogelijk om gemakkelijk een betaalverzoekje te versturen en je bonnetje in te scannen;
 • Één totaaloverzicht: met daarin de betaalrekening, spaarrekening én creditcard overzicht;
 • Creditcard: deze is gekoppeld aan je bankrekening waarbij de uitgaven automatisch worden afgeschreven aan het begin van de volgende maand;
 • Saldo verbergen: mogelijkheid om je saldo gemakkelijk te verbergen als iemand met je meekijkt;
 • De ING Spaarpuntenwinkel: punten spaar je automatisch als je een betaal- en spaarrekening hebt. Vooral bij een relatief klein vermogen aan buffer is het punten sparen interessant;
 • Alle standaard mogelijkheden: de ING bank bied geen onnodige functionaliteit die ik toch niet gebruik maar wel alle standaard functionaliteit zoals via de ING app overboeken, betalingen inplannen etc.
ING app overzicht met daarin de betaalrekening, spaarrekening en creditcard.

De ING rentepunten winkel

Van bovenstaande is het wel interessant om wat extra informatie te geven over de rentepunten winkel, zeker als je (nog) geen ING klant bent. Iedereen die financieel bewust is zal een buffer met geld aanhouden voor nooduitgaven. Ik houd hiervoor zelf ongeveer 3 * mijn netto maandsalaris voor aan als richtlijn. Het aanhouden hiervan bij je eigen vertrouwde bank is dan het makkelijkst en misschien ook wel het veiligst. Ik zeg bewust het makkelijkst, want voor het huidige rente percentage ga ik niet moeilijk doen. Ik kies er daarom bewust voor om vooral voor gemak te kiezen en niet het hoogste rente percentage.

De online spaarwinkel bij de ING zorgt er voor dat mijn spaargeld en de spaarpunten die ik daarmee verdien toch iets van waarde opleveren. Zeker bij een beperkte hoeveelheid spaargeld is het de moeite waard. Zo heb je al voor 500 punten een kortingsbon van 50 of 100 euro op Dyson. Met het huidige variabele rente percentage van 0.01 procent bij de ING Bank verdien je 100 euro op 1 miljoen euro aan spaargeld na één jaar. Dit is de reden waarom de online spaarpunten winkel interessant is bij beperkt vermogen.

Impressie van de online spaarpunten winkel van de ING.

5. Nieuwe internet banken zijn (nog) geen volwaardig alternatief om volledig over te stappen of te duur

Helaas is het voor mij zo dat de internet banken geen volwaardig alternatief bieden voor de goedkope totaaloplossing van de ING bank (betaalrekening + spaarrekening + creditcard). Ik kan het weten want ik heb ze allemaal uitgeprobeerd en heb bij alle banken een actieve rekening. Per bank die ik uitgeprobeerd heb, zal ik hieronder omschrijven waarom ze geen volwaardig alternatief voor de ING bank voor mij zijn.

De redenen waarom ze allen geen volwaardig alternatief zijn, kan ik kort samenvatten: de banken missen functionaliteit die ik nodig heb óf ze zijn te duur voor wat ze bieden.

 • Bunq: is het beste volwaardige alternatief voor de ING bank qua functionaliteit. Helaas is deze bank ook gelijk bijna 6 keer zo duur per maand. Het is een persoonlijke afweging of je dat het waard vind. Persoonlijk heb ik een gratis Bunq travel card ontvangen en dat werkt ideaal op vakantie en is vrijwel volledig gratis te gebruiken.
 • Openbank: als extra gratis rekening en voor op vakantie vind ik Openbank momenteel de beste. Ze bieden een gratis reisverzekering (voor de eerste 20.000 klanten) en een Maestro pas (handig in Nederland).
 • N26: als je geen gratis reisverzekering hebt bij Openbank, vind ik N26 de beste om als extra gratis rekening aan te houden en voor op vakantie.
 • Revolut: deze bank bied veel functionaliteit die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Daarnaast mist het helaas ‘must haves’ voor Nederland zoals een Maestro pas en iDeal.
 • Curve: dit is geen bank maar bied wel extra functionaliteit waarmee via Apple Pay met de ING creditcard betaald kan worden. ING bied dit zelf (nog) niet aan.

N26 als alternatief voor de ING bank

N26 was de eerste nieuwe internet bank die ik heb uitgeprobeerd als mogelijk alternatief om over te stappen van ING Bank. Een groot voordeel van N26 is een gratis betaalrekening met daarbij een gratis Maestro pas en debit Mastercard pas. N26 is de enigste gratis internet bank die een gratis Maestro kaart aanbiedt naast een debit Mastercard. De N26 betaalrekening heb ik ongeveer een jaar actief gebruikt als gezamenlijke rekening. Twee passen is ideaal, mijn vriendin die de meeste boodschappen deed had altijd de maestro pas bij haar. Ik had de Mastercard op zak. Ik vond het zelf geen probleem dat de rekening op de naam van één persoon stond. In dat geval is N26 een volwaardig alternatief voor een betaalde rekening van bijvoorbeeld de ING. Indien ik nog student zou zijn, zou ik zo opnieuw op deze manier een gezamenlijke rekening gebruiken bij N26.

N26 biedt een Duitse rekening. Dit is niet altijd handig omdat een buitenlandse rekening niet altijd geaccepteerd wordt bij een automatische incasso. Dit wordt wel steeds minder. Dit is niet de hoofdreden waarom ik niet volledig overstap. Het niet kunnen betalen via iDeal is de hoofdreden dat N26 voor mij persoonlijk niet een volwaardig alternatief is om als particulier mee te bankieren. Daarnaast zijn er andere redenen zoals geen mogelijkheid om een creditcard via N26 aan te vragen. N26 is echter wel een prima betaalrekening om te gebruiken als je op vakantie bent.

Revolut als alternatief voor de ING Bank

Na N26 heb ik Revolut uitgeprobeerd. Deze bank bied zeer veel functionaliteit ook in de gratis variant. De extra functionaliteit mis ik niet bij de ING bank. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij Revolut om te beleggen. Dit heb ik niet nodig want ik doe dat via de Giro. Daarnaast is het mogelijk om bij Revolut, cryptocurrency aan te kopen. Ook dit vind ik niet handig want dit kan bijvoorbeeld via Coinbase. Ook bij deze bank geldt dat iDeal niet mogelijk is. De rekening is Brits wat misschien ook niet heel handig is vanwege de Brexit en de mogelijke impact hiervan. Ten slotte, mist deze bank ook de optie voor een Maestro kaart en kan je geen creditcard aanvragen. In Nederland is het niet handig om enkel een Mastercard pas te hebben omdat bijna alle betalingen via een Maestro pas plaatsvinden. Mastercard wordt ook niet altijd overal geaccepteerd.

Als je alles in overweging neemt is ook deze bank geen volwaardig alternatief voor een traditionele bank als de ING zelfs als het gratis is. Het is wel een prima extra bank dat je zou kunnen gebruiken als je op vakantie bent vanwege de voordelen van de Revolut card. Ik vind N26 persoonlijk overigens fijner om te gebruiken op vakantie.

Bunq als alternatief voor de ING Bank

Bunq is naar mijn mening de beste internet bank die op dit moment beschikbaar is. Zeker voor mensen die in Nederland wonen. Ten opzichte van Revolut en N26 bied het iDeal. Het is hiermee de enigste echte internet bank die een volwaardig alternatief bied voor een traditionele bank. Als je overstapt naar Bunq zul je niks missen waarvan je zou zeggen: dit is absoluut niet handig (zoals bijv. het missen van iDeal).

Het enigste nadeel is het prijskaartje van Bunq: 7.99 euro per maand. Bunq bied veel functionaliteit maar ik vind het de extra kosten (nog) niet waard. Er zit nog geen functionaliteit in Bunq waarvan ik zeg: dit mis ik ontzettend bij de ING bank. Als je vervolgens kijkt wat één maand ING kost t.o.v. één maand Bunq dan is voor mij de keuze snel gemaakt. Dit scheelt mij per maand 6.64 per maand en op jaar basis: 79.64 euro. Na tien jaar is dit bijna 800 euro wat ik extra had kunnen inleggen op de beurs en wat in de tussentijd rendement op had kunnen maken.

In mijn streven naar financiële onafhankelijkheid maak ik constant de afweging: vind ik iets het waard in euro of niet. Dit alles neemt niet weg dat ik Bunq in de gaten blijf houden. Ik zal zeker een overstap overwegen als ik een ‘one more thing’ moment ervaar waarvan ik zeg dit is het helemaal. Dit zal mij dan of heel veel tijd moeten besparen of enorm vernieuwend moeten zijn. Ondertussen zal ING natuurlijk ook niet achter blijven.

Openbank als alternatief voor de ING bank

Openbank bestaat nog niet zo lang. Ook deze bank vind ik geen volwaardig alternatief voor de ING bank. De rekening die ze aanbieden bij Openbank is Spaans. Dit is zoals eerder omschreven bij N26 niet handig bij een automatische incasso. Een ander nadeel is dat Openbank geen iDeal bied net zoals N26 en Revolut. Bunq is daarin van alle nieuwe internet banken uniek. De Openbank app is overzichtelijk en werkt prima. Ik zal deze bank gebruiken bij mijn eerst volgende vakantie in het buitenland. De reden is dat ik een gratis reisverzekering heb bij die bank. Dit is iets wat Revolut, N26 en Bunq mij niet kunnen bieden. Dit maakt Openbank voor mij de beste bank voor op vakantie in het buitenland. Dit neemt niet weg dat ik in Nederland mijn ING Bank zal moeten blijven aanhouden.

Travel+ bij Openbank is gratis als je bij de eerste 20.000 klanten hoort.

Curve als alternatief voor de ING bank

Curve is geen bank maar bied een handige Curve Card en en bijbehorende Curve App waarmee je je eigen debit mastercard, creditcard of Visa passen kunt koppelen. Zelf heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om mijn ING creditcard te koppelen aan de gratis Curve Card. Op deze manier kan je de ING creditcard via Apple Pay gebruiken! Hierdoor voeg je gratis extra functionaliteit toe aan je ING betaalpakket/creditcard en daarnaast krijg je 1% cashback bij drie gekozen retailers.

Tot slot

Bij welke bank(en) zit jij momenteel en waarom (nog steeds)? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog! Ik ben zeer benieuwd.

Ben je benieuwd welke apps ik naast de ING app allemaal nog meer elke week gebruik? Klik dan hier.

Delen:

3 Antwoorden aan “Wel of niet overstappen van ING naar nieuwe internet bank?”

 1. Bij Revolut kan je als je woonachtig bent op een Nederlands adres een Maestrocard aanvragen. Een top up van je rekening kan al via iDeal, er gaan geruchten dat nog dit jaar ook betalen middels iDeal via Revolut mogelijk zal zijn.

  Ik snap de fixatie niet om coûte que coûte via de primaire bank een Creditcard te moeten hebben. Via ICS zijn er ook Nederlandse creditcards verkrijgbaar, een aantal voor minder geld dan bij de Nederlandse grootbanken. Via automatische incasso kan ook hier het verschuldigde bedrag direct maandelijks van de betaalrekening worden afgeschreven.

  1. Het voordeel van een creditcard van je eigen bank is dat je alle informatie/afschrijvingen kunt inzien vanuit één app. Ik vind dit zelf een groot voordeel maar kan ook begrijpen dat dit voor jou misschien niet de moeite waard is.

   Bedankt voor de Revolut informatie! Klinkt goed.

 2. Ik heb naast mijn N26 bank nog steeds een Ing rekening om Ideal betalingen te kunnen doen. Behalve de Ideal betalingen gaat alles (ook alle automatische incasso´s) via N26. Bedrijven mogen n.l. geen buitenlands bankrekening weigeren (zie Nederlandsche Bank en IBAN discriminatie).

  Echter nu de Ing bank kosten in rekening gaat brengen voor mij (tot op heden) gratis betaalrekening, ga ik toch de Ing opzeggen. Jammer dat voor Ideal (nog) geen gratis alternatief is. Ik zou dan eerder geneigd zijn om een betaalrekening te openen bij de ASN bank, vanwege het groente karakter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.